Et kanonskud tager måske kun et øjeblik, men trykket i maven og braget i ørene inden øjet får den kæmpe røgsky at se, giver hver gang et gys og grin i ansigterne på tilskuerne.
På lørdag den 7. august fra klokken 15 bliver der ekstra kanontorden over Agersø Sund, når både Stigsnæs Kystbatteri og kanonbåden Corsør skyder med sortkrudt på Stigsnæs.
Det er lykkedes at finde penge til en slæbebåd, så roerne på kanonbåden ikke skal ro hele vejen fra Korsør til Stigsnæs, og tilskuerne kan finde pladser på det store fredede område i Stigsnæsskoven, hvor voldene står som soldaterne forlod dem for 200 år siden.
Corsør blev søsat i 2019 fra Værftet i Korsør, hvor elever på FGU har bygget den op fra kølen efter originale tegninger. Båden er udstyret med 16 årer og bestykket med en 24 punds kanon agter og en et punds og en fire punds havbitser i front.
Det er frivillige, der bemander kystbatteriet og Corsør og her i fredstid sejler de ikke ud, hvis vinden er mere end otte meter i sekundet. De landfaste kanoner bliver skudt af næsten uanset vind og vejr.
Eftermiddagen begynder klokken 15 og varer en god times tid.
Der er salg af kaffe, kage og kolde drikke til meget små priser fra mandskabshuset.
Tabet måske større end 1864
Kanonbådene og kanonbatterierne langs kysterne var under englandskrigen en vigtig del i kampen for at holde Danmark sammen.
Dengang patruljerede de engelske krigsskibe i Storebælt for at sikre handelsruterne mellem Østersøen og resten af verden.
Englænderne forsøgte også at hindre danskerne i at komme fra Sjælland til Fyn, og det kunne tage flere dage med forsøg på at krydse fra Omø til Langeland.
Den danske konge gav også lov til, at kanonbådene kunne bruges til sørøveri mod fjendens handelsskibe, så der har været mange drabelige kampe på vandet lige uden for vores kyster.
Englandskrigen er den krig, der måske har betydet det største økonomiske tab for Danmark, siden vi tabte Øresundstolden med tabet af Skåne, Halland og Blekinge til svenskerne.
Desværre egner Englandskrigen sig ikke særligt til en tv-dokumentar, for kameraet var ikke opfundet, og der er ikke den samme dokumentation for heltegerninger og tab, som har gjort 1864 og tabet af Sønderjylland landskendt.
Ved fredsafslutningen i 1814 mistede vi Norge og dermed også retten til den norske olie.
To gratis rundvisninger tilbage
Der er stadig et par gratis rundvisninger tilbage i denne sommer på Stigsnæs Kystbatteri:
Torsdag den 5. august klokken 19-20 og søndag den 5. september 11-12.
En rundvisning tager cirka en time afhængig af snak og spørgsmål undervejs. Husk fornuftigt fodtøj og myggemiddel. Terrænnet er ujævnt og ikke lige handiapvenligt alle steder desværre.
Se mere om stedet, krigen og andet på www.kystbatteriet.dk.
Årets gratis rundvisninger og skydninger er støttet af Slagelse Kommune og Skælskør Turistforeninger.